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S. No. Documents
Clause 

No.
Existing Clause Proposed Modifications Rationale/Remarks SECI's response

1 RfS 20.4
….(ii) Notwithstanding the actual PPA signing date, the Effective Date of 
the PPA shall be the date as on 15 days after the date of above intimation by 
SECI

Request for modification:
'- Effective Date of the PPA shall be the actual date of signing of the 
PPA.

If after the intimation, PPA signing is delayed on account of any scenario 
which is not SPD's default e.g. delayed PSA, delays from SECI's side etc., 
SPD's timelines for PPA milestones will start from a date before the actual 
signing of the PPA

Tender conditions remain unchanged.

2 RfS 34.3

Foreign company can also participate on standalone basis or as a member of 
consortium at the RfS stage. In case of foreign company participating on 
standalone basis and its selection as successful Bidder, it shall form a 
“Special Purpose Vehicle” (SPV), i.e. an Indian Company registered under 
the Companies Act, 2013 as its subsidiary Company, with at least 51% 
shareholding in the SPV, before signing of PPA

Request for clarification:
'-Can a Foreign Company participate in the bid and execute PPA with 
more than one SPVs (which will be Indian companies registered 
under the Companies Act, 2013)? In this case, there will be more than 
one Indian SPVs (all of them as subsidiary of Foreign bidding 
company) each housing a separate project and will sign separate PPAs.

Kindly refer Clause 34.6 of the RfS.

3 RfS 16.4
The BG towards EMD shall be encashed by SECI in following cases: 
a. If the bidder withdraws or varies the bid after due date and time of bid 
submission and during the validity of bid;

Please clarify the meaning of due date. Does it refer to the last date of 
bid submission

Yes

4 PPA 10.5.7

For the avoidance of doubt, it is clarified the despite a Dispute regarding an 
invoice, SECI shall, without prejudice to its right to Dispute, be under an 
obligation to make payment of undisputed amount or 50% of the invoice 
amount, whichever is higher, in the Monthly Bill.

Request for modification:
For the avoidance of doubt, it is clarified the despite a Dispute 
regarding an invoice,SECI shall, without prejudice to its right to 
Dispute, be under an obligation to make payment of 95% of the 
invoice amount in the Monthly Bill. 

We request to revise the clause based on our request for above clause Tender conditions remain unchanged.

5 PPA 10.5.2.

If the SECI disputes the amount payable under a Monthly Bill or a 
Supplementary Bill, as the case may be, it shall pay undisputed amount or 
50% of the invoice amount, whichever is higher, and it shall within thirty 
(30) days of receiving such Bill, issue a notice (the "Bill Dispute Notice") to 
the invoicing Party setting out:
i) the details of the disputed amount;
ii) its estimate of what the correct amount should be; and
iii) all written material in support of its claim.

Request for modification:
If SECI disputes the amount payable under a Monthly Bill or 
Supplementary Bill as the case may be, it shall pay 95% of the 
invoice amount and it shall within fifteen (15) days of receiving 
such Bill, issue a notice (Bill Dispute Notice) to the invoicing 
Party setting out: 
i) the details of the disputed amount;
ii) its estimate of what the correct amount should be; and
iii) and all written material in support of its claim. 

We request you to please provision for paying 95% of disputed amount 
under a monthly or supplementary bill. SECI also has below given 
provision in the PPA: 10.5.2 If SECI disputes the amount payable under a 
Monthly Bill or Supplementary Bill as the case may be, it shall pay 95% 
of the invoice amount and it shall within fifteen (15) days of receiving 
such Bill, issue a notice (Bill Dispute Notice) to the invoicing Party 
setting out: 
i) the details of the disputed amount;
ii) its estimate of what the correct amount should be; and
iii) and all written material in support of its claim. 

Tender conditions remain unchanged.

6 PPA 10.2.2.

SPD may raise Monthly bill based on the provisional REA published at RPC 
of the Buying Entity, the final adjustments in bill, if any, may be done on the 
basis of the final REA along with Debit/Credit Note. The Monthly Bill 
amount shall be the product of the energy as per Energy Accounts and the 
Applicable Tariff.

Request for modification:
SPD may raise Monthly bill based on the provisional REA 
published at RPC of the SPD for energy recorded at the Delivery 
Point/Interconnection Point, the final adjustments in bill, if any, 
may be done on the basis of the final REA along with 
Debit/Credit Note. The Monthly Bill amount shall be the product 
of the energy as per Energy Accounts and the Applicable Tariff.

Using provisional REA published at RPC of the Buying Entity could lead 
to a dispute on the energy data to be used. If energy data at the State 
Periphery is considered then billing would be less than the actual amount 
to be billed to the extent of losses in ISTS network as Tariff shall be at 
the Delivery Point (charges & losses upto Delivery point to be borne by 
SPD, thereafter by teh Buying Entity), which is Interconmnection Point to 
the ISTS Substation.  

Tender conditions remain unchanged.

7 PPA 3.1.2
Also, any change in Delivery Point is allowed up to the deadline for Financial 
Closure

The deadline till financial closure should be allowed to be extended if 
the reason for change is not attributable to SPD.

Tender conditions remain unchanged.

8 RfS 43.3
43.30 “JOINT CONTROL” shall mean a situation where a company has 
multiple promoters (but none of the shareholders has more than 50% of 
voting rights and paid up share capital).

43.30 “JOINT CONTROL” shall mean a situation where a company 
has multiple promoters (but none of the shareholders has more than 
50% of voting rights and paid up share capital or Right to appoint 
majority director).

Right to appoint majority director is an important concept of Control as 
per various definitions and provisions of RfS and therefore companies 
where a shoreholder has 50% or less voting right and paid up share 
capital but enjoy the "Right to appoint majority director" should not be 
considred as JOINT CONTROL situation.

Tender conditions remain unchanged.

SOLAR ENERGY CORPORATION OF INDIA LIMITED
New Delhi

Ref. No. SECI/C&P/IPP/11/0006/25-26/Clarifications-01                                                                          

Clarifications to the queries on the RfS for Selection of Solar Power Developers for Setting up of 1200 MW ISTS-Connected Solar PV Power Projects with 600 MW/3600 MWh Energy Storage Systems (ESS) 
(SECI-ISTS-XXI)

(RfS No. SECI/C&P/IPP/11/0006/25-26 dated 19.06.2025)

9 RfS General
Selection of Solar Power Developers for Setting up of 1200 MW ISTS-
Connected Solar PV Power Projects with 600 MW/ 3600 MWh Energy 
Storage Systems (ESS) in India under Tariff-Based Competitive Bidding

This tender is for procurement of Solar power with Energy Storage of 
6 hours, and we understand that Storage Component  is technology 
agnostic and any ESS can be considered i.e. Pumped Hydro Storage 
Projects (PSP), BESS etc. As the requirement is of storage of 6 hours 
which is long duration energy storage, PSP is the ideal technology 
having significant benefits as compared to BESS and other technology 
available. There are various limitation for BESS with 6 hrs of 
discharge and not proven in market.

Considering PSP are allowed significant changes needs to be made in 
tender document such as increase in Scheduled Commencement of 
Supply Date (SCSD), Financial Closure timeline for atleast 48 months 
for PSP, PPA tenure, criterion for ESS and RE co-location and other 
technical consideration.

Therefore, we request SECI to align the tender specifications such that 
it is suitable for PSP. 

For long duration of Storage, PSP is proven and mature technology. 
Both technologies have different characteristics w.r.t construction 
timelines, operational parameters, useful life, degradation etc. 
BESS is more suitable for shorter storage durations (up to 4 Hrs), while 
PSP is ideal for long-duration energy storage (up to 6-8 Hrs).

Tender conditions remain unchanged.



10 RfS 6

Project Location

6.1 The Projects shall be located at the locations chosen by the Bidder/SPD
at its own discretion of and cost, risk and responsibility. A single Project can
be set up at multiple locations with different Delivery Points. The ESS
component needs to be co-located with the Project, however, in case of a
Project located at multiple locations, the ESS needs to be co-located with at
least one of the components.

Request to modify the clause such that it is not mandatory for ESS
component to be co-located with Solar component in case of PSP.
PSP projects are site specific and hilly terrain is most suitable which
are not ideal for Solar projects. Having co-locating ESS in case of PSP
will be restricting and tariff discovery will not be competive as sites
with good Solar potential are away from hilly region. Further, co-
location will be deterrent for PSP projects as no or very few PSP sites
would be located near to good solar radiation land parcels.
Thus, in case of PSP, requirement of co-locating with solar project
should be removed.

Tender conditions remain unchanged.

11 RfS 9.2

The Scheduled Commencement of Supply Date (SCSD) for supplying power
from the full Project capacity shall be the date as on 24 months from the
Effective Date of the PPA (for e.g. if Effective Date of the PPA is
07.11.2025, then SCSD shall be 07.11.2027).

Request to kindly modify the clause as follows:

The Scheduled Commencement of the supply Date (SCSD) for 
supplying power from the full Project Capacity shall be  the date as on 
48/54 months from the Effective Date of the PPA (for e.g. if Effective 
Date of the PPA is 07.11.2025, then SCSD shall be 07.11.2029).

In case of PSP, it involves complex designing and construction and higher
risk in the project execution, which requires at 48/54 months time for
commissioning of PSP project.

Tender conditions remain unchanged.

12 RfS 15

Clearances Required from the State Government and Other Local Bodies:

Note: The SPD should apply for all the necessary approvals, permits and
clearances not more than 90 days from the Effective Date of the PPA, which
shall be complete in all respects, incorporating the clarifications/changes as
required by the concerned authorities. The above timeline shall be adhered
to, in order to examine cases where the SPD faces delay in grant of the
necessary approvals and permits, for a period substantially greater than the
standard period of grant of approval by the respective organizations.

In case of PSP approval, clearances and permits takes significant time 
and some of the approvals are dependent on each other and sequential, 
therefore filing application within 90 days is difficult as some approvals 
can be obtained once the dependent approval is obtained.

In view of above, this clause should specify an upper limit of 18 to 24 
months for obtaining the approvals from concerned authorities. In the 
event the delay beyond this timeline extension may be granted but 
SCSD shall remain the same.

Tender conditions remain unchanged.

Note: All the queries received from various prospective bidders have been scrutinized and have been tried to be answered comprehensively. In case of any query not published here and is not covered under the Amendments issued to the RfS, it shall be 
construed in such cases, tender conditions shall prevail.


